در فاصله ۲۵ کیلومتری از حاشیه شرقی تالاب گاوخونی یک پدیده طبیعی بنام غار گاوخونی قابلمشاهده است. غار گاوخونی در دستهبندی جزء غارهای انحلالی محسوب شده و توسط اهالی بومی ورزنه در چندین سال قبل کشف گردیده است.
این غار توسط گروه غار نوردی نقشجهان بهصورت تخصصی با سرپرستی آقای منصوری تحت یک برنامه اکتشافی مورخ ۹۴/۲/۱۰ مورد بازدید و ارزیابی قرار گرفت. جنس غار از سنگآهک و سنگ نمک تشکیلشده و عامل ایجاد آن حرکت آب بهطرف پایین و شیب تالاب گاوخونی بوده است. دهانه ورودی غارها یک شکاف عمودی به عمق تقریبی ۱۰ متر شروعشده و پس از یک راهرو کوتاه با یک شیب عمودی دیگر با عمق تقریبی ۳ متر به یک تالار وارد میشود.
درمجموع، این غار از چندین تالار بزرگ تشکیلشده و در قسمتی از دیواره آنکه تقریباً روبروی راهرو ورودی قرار دارد. یک حفره قابلمشاهده است که پس از طی مسافتی در آن به شعبههای مختلف تقسیمشده و انتهای آن مشخص نیست. ضمن اینکه به خاطر تنگ بودن حفره امکان عبور برای انسان وجود ندارد. این غار می تواند کمک شایانی به مطالعات تالاب گاوخونی در زمینهٔ زمینشناسی و وضعیت آب و هوایی آن بکند که تاکنون در این خصوص مورد بررسی کارشناسان قرار نگرفته است. پیمایش غار با لوازم مخصوص غار نوردی و فقط توسط گروههای تخصصی غار نوردی و کوهنوردی امکانپذیر میباشد.
تاکنون صحبتهای پراکندهای در خصوص علت پوشش چادر سفید خانمهای ورزنه ای مطرح گردید که بدون تعمق در دلایل تاریخی و اجتماعی آن بیشترین علت را به گرمای منطقه نسبت میداد. اما این موضوع کمی دور از ذهن به نظر…
تالاب گاوخونی » یکی از 19 تالاب بینالمللی ایران است که در کنوانسیون رامسر در سال 1349 به ثبت رسیده است. این تالاب یکی از اکوسیستمهای طبیعی استان اصفهان است که در نقطه پایانی زایندهرود قرارگرفته است و بهعنوان یک…
مشخصات بنا: مجموعه خانه میرمیران با مساحت تقریبی 3600 متر مربع مشتمل بر دو خانه و برج دیده بانی است. بنای شمالی بهصورت مجموعه بیرونی و اندرونی و با مساحت تقریبی 1315 متر مربع احداث شده و ورودی آن در…