انتخاب برگه

 

بیست غذا ونان محلی ورزنه
۱ – کالجوش : پیاز را توسط روغن سرخ کرده و سپس یک قاشق آرد به آن اضافه میکنیم و بعد زردچوبه ، فلفل و نعنا ( در صورت تمکن مالی مغزگردو هم به آن اضافه میکنیم ) را در آن ریخته و بهم میزنم سپس آب کشک به آن اضافه کرده و منتظر میمانیم تا به مرحله جوش برسد اما اجازه نمدهیم که بجوشد سپس با نان خشک محلی مثل آبگوشت میل میکنیم
۲ – گزری : زردک را پوست میکنیم و سپس در یک قابلمه ریخته و گوشت قرمز چرب ، عدس و آب به مقدار نیاز به آن افزوده و منتظر می مانیم تا بپزد سپس هنگام صرف مقداری رب انار بر روی آن ریخته و میل میکنیم البته می توان به هنگام پخت مقدار کمی شکر هم به آن افزود.
۳- اوجیره ( آب زیره ) : در یک قابلمه پیاز را سرخ کرده و نمک و تره خشک و به میزان نیاز آب به آن افزوده و بعد منتظر می مانیم تا به مرحله جوش خوردن برسد سپس یک تخم مرغ را به آن اضافه میکنیم و چند دقیقه ای در حالت جوش صبر می کنیم الان غذا جهت میل کردن با نان خشک محلی آماده است این غذا مقوی ، ارزان و در عین حال دارای بوی بسیار خوشی هست
۴- اوجیره رب نار : پیاز را در یک قابلمه سرخ کرده و سپس مقداری آرد به همراه رب انار به آن اضافه می کنیم پس از ۱۰ دقیقه ای که جوشاندیم آنرا با نان خشک محلی میل میکنیم
۵- شولی آرتی : پیاز را در یک قابلمه سرخ کرده و سپس آرد گندم را به اندازه نیاز با آن افزوده و تفت می دهیم بعد از آن زردچوبه و فلفل و نمک و به اندازه نیاز آب به آن افزوده و منتظر می مانیم تا کاملاً حالتی به روانی سوپ عمل بیاید .
۶ – شولی دشو : آرد گندم را داخل قابلمه با روغن تفت می دهیم سپس در یک ظرف شیره انگور را با آب مخلوط کرده و سپس داخل قابلمه می ریزم مخلوط را به هم زده و منتظر می مانیم تا بپزدو به حالت حلیم در آید
۷ – شولی چی : یک نوع آش محسوب شده که محتویات آن برنج ، عدس ، و ماش می باشد که در یک قابلمه ریخته و به آن آب افزوده می شود و پس از افزودن نمک و ادویه به آن پخته می شود .
۸- شولی شیر : پیاز را در یک قابلمه سرخ کرده و آرد و زردچوبه و نمک و مقداری آب به آن اضافه کرده و سپس به اندازه مورد نیاز شیر به آن اضافه می کنند
۹ – دمپختی ارزن : ارزن پوست کنده شده را داخل قابلمه ریخته و با اندازه یک بند انگشت در آن آب می ریزیم سپس می جوشانیم تا آب آن مثل دمپخت کردن برنج تمام شده و دمی را بر روی آن قرار داده و منتظر می مانیم که دم بکشد .
۱۰ – اشکمبه : سیرابی گوسفند را پس از شستن بدون کندن لایه بیرونی ( پرزهای آن) خورد کرده و سپس با مقدری پیاز در قابلمه سرخ می کنیم بعد از آن عدس ، لوبیا قرمز ، یک قاشق برنج ، آلو خورشتی و چندین تکه چغندر و آب به مقدار نیاز به آن اضافه کرده و منتظر می مانیم تا این غذای بسیار خوشمزه که برای سرماخوردگی بسیار مفید است بپزد سپس با نان خشک محلی میل می کنیم
۱۱- نون جوش : شیر را داخل یک ظرف ریخته و می جوشانیم سپس وقتی ۱۵ دقیقه ای جوشید نان خشک محلی خرد شده را در آن ریخته و می گذاریم تا شیر کاملا جذب نان شود الان غذا آماده است .
۱۲ – آش قرا : اسفناج وبرگ چغندر را داخل قابلمه ریخته و کمی آب به آن اضافه کرده و منتظر می مانیم تا با حرات ملایم بپزد سپس مقداری آرد گندم را داخل یک ظرف ریخته و مقداری آب به آن پاشیده و به هم می زندد (آب نباید به اندازه ای باشد که آرد خمیر شود ) سپس آنرا داخل یک قربال ریخته و با کشیدن دست بر روی آن به دانه های کوچک که از سوراخ قربال رد می شود تبدیل می کنند سپس آنرا داخل قابلمه ای که محتوی برگ اسفناج و چغندر است ریخته و آب به آن اضافه می کنند بعد از آن نمک و فلفل ، شوید و تره خشک را به آن افزوده منتظر می مانند تا این آش تشکیل شده از سبزیجات بپزد
۱۳- آش ارزن : ارزن پوست کنده را در یک ظرف با آب؛ نیم پخت کرده سپس گوشت قرمز چرب ر ا در یک ظرف دیگر با پیاز سرخ کرده و به ارزن اضافه می کنند سپس به مقدار نیاز آب اضافه کرد ه و منتظر می مانند تا آش مورد نظر عمل بیاید .
۱۴- قرمه : متشکل از گوشت و چربی است که برای آماده کردن آن چربی گوسفندی ( پی ) را خرد کرده ودر یک دیگ مسی میریزند سپس گوشت ( گوسفندی )را هم خورد کرده و به آن اضافه می کنند سپس آنقدر حرارت داده تا چربی پی به روغن تبدیل شده و گوشت موجود در آن توسط این روغن سرخ شده و بپزد . قرمه را در دیزیهایی از جنس روی و یا سفال ریخته و درب آن بسته می شود و در طول سال و به خصوص درزمستان همراه با نان مصرف می کنند و یا در ساخت اوجیره ( آبزیره ) از آن استفاده می شود
۱۵- دونیچی گندم :گندم را پوست گرفته و داخل یک قابلمه ریخته به آن آب به اندزه کافی اضافه می کنند سپس گوشت گوسفند با استخوان و چربی و یک عدد پیاز به آن اضافه کرده و منتظر می مانند تا بپزد و در نهایت به آن شیر اضافه می کنند
۱۶- گدخته : متشکل از نارگیل ، خرما خرک ، گردو ، پسته ، بادام ، شیرینی نبات و به مقدار کم برنج – نحوه پخت مواد ذکر شده را در یک هاون ریخته و خرد می کنند سپس در یک قابلمه ریخته با روغن تفت می دهند و سپس به آن اب اضافه می کنند و بعداً روی شعله ملایم گاز منتظر می مانند تا بپزد این فرایند امکان دارد ۵ الی۶ ساعت زمان نیاز داشته باشد
و چند نان محلی خوشمزه
۱۷- نان کفته روغنی : این نان متشکل از دو چانه خمیر هست که به صورت کپی ( ابعاد کوچک ) پس از ریختن روغن در یک دیزی وگذاشتن کپی در آن و قرار دادن دیزی در خاکستر داغ تنورهای سفالی درست می شود . این نان قیافه نان های شیر مال به خود گرفته و بسیار خوشمزه و دارای طعم و رنگ اشتها آوری است .
۱۸ – نان کپیچی پیازی : متشکل از خمیر ، پیاز رنده کرده یا خورد کرده ، گل رنگ ، پیازچه و گیشنیز و تره خشک که تمامی اینها با خمیر آماده شده مخلوط شده و توسط تنور به شکل نان محلی ( کپی )پخته می شود
۱۹- کپیچی چیزاله : ترکیب خمیر با دانه های باقی مانده از آب کردن چربی گوسفندی که به شکل نان محلی ( کپی ) پخته می شود چیزاله : وقتی روغن از چربی گوسفندی ( پی و دنبه) پس از حرارت دیدن حاصل شد ضایعات آن به شکل دانه هایی در ته ظرف باقی می ماند که به آن چیزاله و یا چزقاله می گویند
۲۰ – نان پچ بندی : در واقع همان خمیرهایی است که به هنگان پخت نان به صورت ناقص از تنور جدا شده ومی افتاد و تا مرز سوخته شدن پیش می رود ؛ این خمیر به همراه خرده نان های ته سفره ها جمع آوری می شد و پس از اضافه کردن آب دوباره خمیر شده و مجددا با تنور پخته می شود.

تهیه و تنظیم احمد شهباز ورزنه